Opruimtips

Tips voor het opruimen van je huis: 

1 Maak een foto van de rommelige plek die je wilt opruimen, ga ergens anders zitten en bedenk hoe je plek graag wilt zien. Als je er een goed beeld van hebt, ga dan terug naar de plek.
2 Opruimen begint met kleine stapjes, anders raak je het overzicht kwijt.
3 Opruimen kost tijd, denk goed na hoelang een opruimklus kan duren en plan het dan in wanneer je voldoende de tijd hebt.
4 Opruimen is ook het maken van moeilijke beslissingen. Wanneer bewaar je iets wel? Stel bewaarcriteria op. (samen met andere gezinsleden)
5 Ruim samen op. Bijvoorbeeld samen met je partner, kinderen. Gebruik dan ook de andere tips hierboven.

5 Vuistregels voor een opgeruimd huis: 

1. Bewaar spullen alleen als ze jou blij maken en jij ze écht gebruikt!
Wist je dat in de meeste huishoudens pakweg 70 procent van de inboedel nooit wordt aangeraakt, laat staan gebruikt? Zonde van de ruimte natuurlijk. Temeer daar het om spullen gaat, die zich niet makkelijk laten organiseren, vanwege het simpele feit dat het ongeliefde rotzooi is waaraan jij nou eenmaal niet graag tijd en aandacht besteedt! Duld daarom alleen spullen in je huis die je blij maken en verban de rest naar de kringloopwinkel bij je in de buurt. Zo heeft een ander er plezier van. En komen bij jou je favoriete spullen vanzelf bovendrijven in je huis(houden). Dat is wel zo makkelijk organiseren!
2. Bewaar spullen alleen wáár je ze gebruikt
Waarom zou je nodeloos heen en weer hollen? Zet de strijkplank in de kamer waar je blouses en overhemden strijkt, bewaar nieuw printpapier in je werkkamer en leg schone hand- en theedoeken in een keukenkastje. Hoe dichter een voorwerp zich bij de plek van gebruik bevindt, hoe makkelijker en sneller jij je huishoudelijke taken kan afhandelen. Deel je huis daarom in activiteitenzones in en verdeel je spullen conform die zones: succes gegarandeerd! Het herinrichten van je huis op deze manier kan even tijd kosten, maar daar heb je dan ook de rest van je leven plezier van.
3. Bewaar spullen alleen per soort of activiteit
Er valt veel voor te zeggen om broeken bij broeken, sokken bij sokken en T-shirts bij T-shirts te bewaren. Maar soms kan het handiger zijn om alle spullen die je rondom één activiteit gebruikt bij elkaar op te bergen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je vaste sportoutfit, die je in een sporttas kan bewaren, of zwemspullen die je prima in een zwemtas kan opbergen. Zo ben je altijd binnen een minuut klaar voor vertrek.
4. Bewaar spullen alleen ín je kasten
Iedereen komt weleens in de verleiding om spullen onder het bed te schuiven. Of om ze op en achter kasten te bewaren. Mooier worden je spullen er niet van en je huis schoonmaken wordt zo ook een stuk lastiger. Maak schoon schip en bewaar spullen alleen ín je kasten. Dat oogt een stuk rustiger, maakt opruimen eenvoudiger en scheelt bergen stof en schoonmaaktijd.
5. Bewaar spullen uitsluitend op een vaste plek
Spullen zijn er uiteraard om gebruikt te worden, maar worden je tot last als ze na gebruik niet worden teruggelegd en een zwervend bestaan gaan leiden. Maak de drempel om op te ruimen voor jezelf zo laag mogelijk door elk voorwerp in huis een vaste, logische plek te geven. Zo bespaar je kostbare tijd en creëer je als bonus meteen extra ruimte in je hoofd.
Als je deze eenvoudige vuistregels in het achterhoofd houdt wanneer je spullen in jouw huis een plek geeft, gebruikt en weer opbergt, ontstaan vanzelf een fijn, goed ingericht huis, dat jou past als een jas!
© De HuishoudCoach – Els Jacobs

Volg mij op Instagram of Facebook voor nog meer tips!

Ideeën van eigen hand of van klanten, etc.
Onze ruilkast in de voortuin. De buren gebruiken hem graag.
Weekkalender: uit te printen via Internet, kopen in de winkel (bv. Hema)

Rechtop zetten
Als je nieuwe panty’s/leggings rechtop in een doos zet ( i.p.v leggen), kun je beter zien wat je hebt.
Hobbykast
Ik heb thuis van een inbouwkast een hobbykast gemaakt. Ik leg daar bijvoorbeeld stofjes, kaarten, garen in.
Maar ook spulletjes waar ik cadeaus van kan maken: kleine dienbladen, lintjes, cadeautasjes, verschillende soorten papier, rieten mandjes, potpourri, cadeaupapier, gekleurd zand, kaarsen, andere kleine cadeautjes etc.
Zo heb je altijd binnen handbereik spullen om je cadeautje leuk in te pakken.
Aan de slag met De Huishoudcoach – Els Jacobs    

Ik heb bij Els Jacobs de opleiding Professional Organizer gevolgd. In dit boek staan de methoden die simpel en praktisch uitvoerbaar zijn en die ik gebruik bij de werkafspraken. Je kunt deze nieuw aanschaffen, maar misschien ook wel tweedehands te koop bij nu een inmiddels opgeruimd persoon.